Vanhustenhoidosta ei ole varaa säästää

Yle uutisoi alkuvuonna huolestuttavasta tilanteesta vanhustenhoitoon liittyen, nimittäin vanhusten palveluista ollaan hakemassa tänä vuonna lähes 140 miljoonan euron säästöjä. Hyvinvointialueet etsivät ratkaisuja vaikeaan taloustilanteeseen ikääntyneiden palveluista kuten hoivakotihoidon tarpeen vähentämisestä. Ikäihmisiä pyritään tulevaisuudessa sijoittamaan yhä harvemmin ympärivuorokautiseen hoitoon ja tilalle tarjotaan enemmän muita vaihtoehtoisia asumismuotoja kuten yhteisöllistä asumista, joka ei vaadi henkilökunnan jatkuvaa läsnäoloa ja on näin ollen myös kustannuksiltaan edullisempaa.

On erittäin huolestuttavaa, että säästöjä etsitään ikäihmisten hoivan kustannuksella, sillä jo nykyisellään palvelut ovat riittämättömällä tasolla. Vuoden 2024 lopulla ympärivuorokautiseen hoivaan jonotti yli 2200 vanhusta ja tulevaisuudessa tuhannet ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevat tulevat jäämään hoidon ulkopuolelle. Vanhusten ympärivuorokautisissa hoitokodeissa on myös havaittu vakavia puutteita ja laatupoikkeamia, jotka ovat vaarantaneet vakavalla tavalla potilasturvallisuuden. Nyt säästöjen etsiminen hoivakotihoidosta tulee väistämättä tarkoittamaan hoidon laadusta tinkimistä, mikä on inhimillisesti erittäin kestämätöntä.

Useilla hyvinvointialueilla ollaan myös käynnistämässä yhteistoimintaneuvotteluita säästöpaineiden alla. Jo nykyisellään alalla kärsitään työntekijäpulasta, joten on täysin käsittämätöntä, että säästöjä etsitään henkilöstövähennysten kautta. Henkilöstövähennykset tulevat entisestään heikentämään palveluiden laatua ja asiakasturvallisuutta. Ne tulevat myös heikentämään alan vetovoimaa, sillä nykyisten työntekijöiden kuormitus lisääntyy ja työhyvinvointi heikkenee.

Suomessa väestö ikääntyy nopeasti ja tuo näin ollen esiin vanhustenhoidon yhä suurempaan rooliin yhteiskunnassamme. Hoivapalveluiden kysyntä kasvaa, ja samalla myös haasteet vanhustenhoidon laadun ja saatavuuden kanssa lisääntyvät. Tärkeää on, että yhteiskuntamme varautuu tähän kehitykseen ja takaa ikääntyville ihmisille laadukkaat ja inhimilliset hoitopalvelut. Tämä ei ole vain moraalinen velvollisuus, vaan myös yhteiskunnallinen investointi, joka tuo hyötyjä pitkällä aikavälillä. Vanhustenhoito on osa kulttuurista ja eettistä arvomaailmaa ja se, miten kohtelemme ikääntyviä sukupolvia, kertoo paljon yhteiskuntamme perusarvoista.

Meidän yhteinen velvollisuutemme on varmistaa, että jokainen ikääntyvä ihminen saa tarvitsemaansa laadukasta hoitoa ja huolenpitoa.

Edellinen
Edellinen

Hyvä mielenterveys on yhteiskunnallinen investointi

Seuraava
Seuraava

Laitoksista hatkailevia pitää pystyä suojella paremmin