Laitoksista hatkailevia pitää pystyä suojella paremmin
Lastensuojelulaitoksista hatkaa eli karkaa vuosittain useita satoja lapsia ja nuoria, jotka altistuvat hatkareissun aikana päihteidenkäytölle, rikoksille ja monenlaiselle hyväksikäytölle. Nuoret saattavat olla kateissa päivistä jopa kuukausiin ja altistua tällöin jopa hengenvaaraan. Yhteiskunnassamme ei löydy nykyisellään riittäviä keinoja ja mahdollisuuksia näiden lasten ja nuorten suojelemiseksi.
Pesäpuu ry:n teettämässä Hatkassa -raportista ilmenee, että 24 prosenttia hatkassa olleista oli joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, 13 prosenttia oli tullut pahoinpidellyksi, 52 prosenttia oli käyttänyt huumeita ja 38 prosenttia oli tehnyt rikoksen. Nämä luvut ovat karua luettavaa, etenkin kun kyseessä on alaikäiset lapset. Lapset, jotka ovat sijoitettu kodin ulkopuolelle lastensuojelulaitokseen, jossa heitä pitäisi pystyä suojella ja heidän hyvinvointinsa turvata.
Laitoksesta karkuteillä olevat lapset ja nuoret ovat erittäin haavoittuvassa asemassa ja suuressa vaarassa, mutta heidän palauttaminen laitokseen on lähestulkoon mahdotonta ilman virkavallan apua. Vaikka hatkassa olevia lapsia etsitään laitoksen henkilökunnan toimesta, ei ohjaajilla ole lain mukaan oikeutta koskea lapseen lastensuojelulaitoksen ulkopuolella. Ainoaksi keinoksi jää siis nuoren suostuttelu puhumalla, mutta mikäli nuori ei ole halukas palaamaan, ovat laitoksen ohjaajat keinottomia. Ainoa mahdollisuus tällöin on soittaa poliisi paikalle, mutta usein poliisin saapuminen vie niin kauan aikaa, että nuori on ehtinyt jo poistua paikalta.
On täysin käsittämätöntä ja järjetöntä, että lainsäädännössä lapsen itsemääräämisoikeus asetetaan lapsen edun edelle. Laki mahdollistaa nuorelle tilanteessa liian suuren päätäntävallan, vaikka nuori ei ole ikänsä puolesta vielä riittävän kyvykäs arvioimaan ja asettamaan omaa hyvinvointiaan etusijalle, etenkään jos lapsi tai nuori on päihteiden vaikutuksen alaisena. Tässä kohtaa meidän aikuisten ja ammattilaisten on pystyttävä suojaamaan lasta hänen omalta haitalliselta toiminnaltaan ja tarvittaessa rajaamaan lapsen itsemääräämisoikeutta. Nykyisellään laki rajoittaa ammattilaisten toimintaa niin paljon, ettei lapsia ja nuoria pystytä suojelemaan riittävästi. Lastensuojelulaissa tai poliisilaissa ei ole tällä hetkellä oikeuttavaa sääntelyä hatkaavan nuoren kiinniottoon ja laitokseen takaisin palauttamiseen, mikä on vakava epäkohta ja vaarantaa äärimmäisellä tavalla lasten turvallisuuden.
Positiivinen edistysaskel on, että yhteiskunnassamme on viimein herätty asian ääreen ja hallitus on ryhtynyt etsimään keinoja, joilla voidaan puuttua laitoksista hatkaamiseen. Lastensuojelulakia uudistetaan parhaillaan vaiheittain ja ensi syksynä hallitukselta on tulossa esitys lasten hatkaamiseen puuttumiseksi. Näillä näkymin uudistuksen myötä lainsäädäntöä tullaan täsmentämään ja lastensuojelutoimijoiden toimivaltuuksia lisäämään, mikä on välttämätöntä, jotta lasten suojelutyö on aidosti mahdollista.