Hallitus romuttaa julkiset sote-palvelut
Tänä vuonna julkisessa terveydenhoidossa tulee tapahtumaan hallituksen toimesta useita heikennyksiä. Hoitoon pääsy tulee vaikeutumaan hoitotakuun heikentämisen seurauksena, vanhustenhoidon laatu heikkenee, terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat ja sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitus supistuu.
Hallitus on korottanut yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia, vaikka tiedossa on ollut, että korvausten nostamisella saattaa olla vaikutuksia palveluiden hinnoitteluun. Nyt Kela-korvausten noston myötä yksityislääkäreiden korvaukset ovat lähteneet suureen nousuun ja korvaukset kasvoivat viime vuonna 58 miljoonalla eurolla. Kelan mukaan yksityislääkäreiden hinnat nousivat yli kaksinkertaiseksi inflaatioon nähden vuonna 2024. Kela-korvausten korottamisen seurauksena kustannukset lisääntyivät viime vuonna 32 miljoonalla eurolla.
Hallitus on jälleen korottamassa tiettyjen erikoisalojen vastaanottokäyntien Kela-korvauksia ja muutosten on tarkoitus astua voimaan huhtikuussa. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on todennut valtaosan Kela-korvausten korotuksista valuvan todennäköisesti jälleen terveysalan yritysten voittoihin. Hallituksen tavoitteena on kautensa aikana tukea yksityisiä terveysyrittäjiä noin 400 miljoonalla eurolla Kela-korvausten nostamisen kautta.
Yksityisen terveydenhuollon Kela-korvausten nostaminen ei ole auttanut hoitojonojen purkamisessa, vaan on hyödyttänyt pääasiassa suurituloisimpia ja valunut yksityisten terveysjättien hinnankorotuksiin. Monilla pieni- ja keskituloisilla ei ole Kela-korvausten korotusten jälkeenkään mahdollisuutta käydä yksityisellä lääkärillä, joten yksityisen terveydenhuollon tukeminen julkisen kustannuksella suosii vahvasti suurituloisia. Kela-korvausten korottamisesta ongelmallista on myös se, että korotus on tarkoitus maksaa myymällä valtion omaisuutta. Hallitus siis myy valtion tuottavaa omaisuutta rahoittaakseen yksityistä terveysbisnestä.
Yksityisen terveysbisneksen tukemisen ohella hallitus on leikannut julkisten terveyskeskusten rahoitusta 120 miljoonalla eurolla. Orpon hallituksen politiikka kiihdyttää lääkärien ja hoitajien siirtymistä yksityiselle sektorille, mikä pahentaa entisestään julkisen terveydenhuollon osaajapulaa ja vaikeuttaa hoitoon pääsyä julkisessa terveydenhuollossa. Onkin syytä pohtia, ollaanko Suomeen ajamassa yksityistä terveydenhoitomallia. Nykyinen hallitus tuntuu ajavan mallia, jossa tulevaisuudessa vain varakkailla ja hyvätuloisilla on mahdollisuus päästä hoitoon.