Palmuöljyn käyttö on eettisesti kestämätöntä toimintaa

Lähes kaikissa käyttämissämme elintarvikkeissa on suuri määrä monin tavoin haitallista palmuöljyä. Palmuöljyä on lähes kaikissa valmisruoissa, leivonnaisissa, kekseissä, muroissa ja jäätelössä. Ensi kerralla kaupassa käydessäsi vilkaise ostamiesi elintarvikkeidesi ainesosaluetteloita, niin saatat tulla yllättyneeksi käyttämäsi palmuöljyn todellisesta määrästä. Kiinnitä myös huomiota siihen, missä kohtaa palmuöljy on mainittu luettelossa, sillä raaka-aineet on merkitty ainesosalistaan määrän mukaisessa järjestyksessä. Jos palmuöljy on ainesosalistan alkupäässä (kuten se usein on), on sen määrä myös tuotteessa suuri. 

Palmuöljy on raaka-aine, mikä on monella tavalla haitallinen. Ensinnäkin palmuöljy pitää sisällään paljon kovaa rasvaa, mikä on terveydellemme haitallista. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA:n mukaan kasviöljyjen- ja rasvojen valmistuksessa käytetään usein myös korkeita lämpötiloja puhdistusvaiheessa, joka muodostaa haitallisia aineita kuten glysidyyliestereitä, 3-monokloropopaanidiolia (3-MCPD) ja 2-monokloropropaanidiolia (2-MCPD) sekä niiden rasvahappoestereitä. Palmuöljyn on todettu sisältävän suuria pitoisuuksia näitä yhdisteitä. 

Syöväntutkimusinstituutti IARC on luokitellut glysidyyliesterit karsinogeenisiksi, mikä on syöpää aiheuttava aine. Euroopan komissio onkin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n arvioin perusteella päättänyt asettaa glysidyyliestereille lainsäädännölliset enimmäismäärät kasviöljyissä ja -rasvoissa. Muissa tuotteissa tai elintarvikkeissa määrää ei ole kuitenkaan rajoitettu,  ja vaikka aineen enimmäismäärää on tuotteissa lainsäädännöllä rajoitettu, tulemme kuitenkin syömään tätä terveydelle haitallista ainetta moninkertaisesti, sillä lähes jokainen käyttämämme tuote ainetta sisältää.  

Terveyshaittojen lisäksi palmuöljyn käytön suuri ongelma liittyy negatiivisiin ympäristövaikutuksiin. Palmuöljytuotannon seurauksena planeetallemme elintärkeitä sademetsiä kaadetaan, mikä tuhoaa peruuttamattomalla tavalla eläinten ja kasvien elinympäristöä. Kestämätön palmuöljytuotanto onkin yksi merkittävä syy maailmamme metsäkatoon ja uhanalaisten eläinlajien sukupuuttoon. Palmuöljyn tuotanto on myös ilmastonmuutoksen ehkäisemisen kannalta kestämätöntä, sillä tuhotut sademetsät muuttuvat hiilidioksidin lähteiksi. Lisäksi palmuöljyn tuotannossa työntekijät työskentelevät usein epäeettisissä työoloissa, joissa työntekijöiden oikeuksia poljetaan. 

Palmuöljyn käytön vähentäminen vaatii toimenpiteitä

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on suositellut palmuöljyn käytön rajoittamista sekä korkean tyydyttyneen rasvan pitoisuuden että ympäristönäkökulmien vuoksi. Palmuöljyn käyttö on usein ollut kuitenkin vähäistä huomiota saava aihe, eikä tietoisuus sen haitoista ole tavoittanut kuluttajia riittävästi. Elintarvikeyritykset ovat usein myös vaienneet palmuöljyn käytön todellisista määristä, sillä palmuöljyn käyttö tuotteissa on halpaa. Nyt viime vuosina tietyt yritykset ovat kuitenkin ottaneet asiassa edistysaskelia alkamalla markkinoimaan ’’palmuöljyttömiä’’ tuotteita. Kuluttajien keskuuteen tarvitaan ehdottomasti lisää tietoisuutta palmuöljyn haitoista ja vaaroista, sillä se on askel monin tavoin kestävään kulutuskäyttäytymiseen. 

WWF:n mukaan palmuöljyn tuotanto on toiseksi merkittävin metsäkatoa aiheuttava raaka-aine EU-markkinoilla. Suomessa palmuöljyn käytön rajoittamiseen tulisikin etsiä uudenlaisia keinoja. Palmuöljyn käyttöä tulisi pyrkiä vähentämään entistä tehokkaammin lainsäädännön keinoin. Yksi keino voisi myös olla ympäristölle haitallisten yritystukien poistaminen (tuet, jotka johtavat luonnonvarojen käyttöasteen ja ympäristön kuormituksen kasvuun) ja tukien siirtäminen kohti kestävän kehityksen tavoitteita tukevaa toimintaa. Toinen keino voisi olla elintarvikkeiden terveysperustainen verotus eli terveysvero, jonka turvin verotusta voitaisiin kohdentaa entistä enemmän tuotteisiin, jotka sisältävät runsaasti sokeria, suolaa ja kovaa rasvaa. Terveysvero kannustaisi kuluttajia terveyden kannalta parempiin valintoihin. Se myös ohjaisi elintarviketeollisuutta tuottamaan terveellisempiä elintarvikkeita.

Edellinen
Edellinen

Suomi on Euroopan kärkimaa nuorten huumekuolemissa

Seuraava
Seuraava

Suomessa tarvitaan vauvamyönteistä perhepolitiikkaa